Aktualności | Klimatyzacja | Wentylacja | Porady | Wydarzenia |
Strona główna | Klimatyzacja samochodowa | Reklama w serwisie | Kontakt |
Okap kuchenny - wyciąg kuchenny, to urządzenie, które zwykle działa tylko w czasie przygotowywania potraw na kuchence. Tak więc jego działanie ma charakter nie stały lecz doraźny i polega na chwilowym zwiększeniu wydajności wentylacji pomieszczenia kuchni.
Ma on za zadanie wychwytywanie zapachów wydobywających się z gotowanych potraw i usunięcie ich na zewnątrz budynku.
Nie zawsze dopuszcza się stosowanie tego urządzenia w kuchni.
W niektórych przypadkach nie wolno ich instalować w układzie wentylacyjnym budynku.
Jeżeli budynek jest wyposażony w system wentylacji mechanicznej wywiewnej lub nawiewno - wywiewnej, zabrania się podłączania do instalacji i użytkowania wyciągu, ponieważ jego praca będzie zakłócać pracę wentylacji.
W przypadku budynków mieszkalnych, wielokondygnacyjnych, w których znajdują się zbiorcze kanały wentylacyjne (częsty przypadek, zwłaszcza w starszych budynkach) – co druga kondygnacja korzysta z tego samego kanału, również stosowanie wyciągu jest zabronione.
Jeżeli urządzenie zostanie podłączone do kanału wentylacyjnego, zużyte, zanieczyszczone powietrze zostanie przepompowane do mieszkań podłączonych również do tego kanału.
Tak więc jego działanie może być uciążliwe dla innych sąsiadów.
Dopuszcza się stosowanie wyciągu kuchennego w przypadku wentylacji grawitacyjnej w budynku, w którym istnieją indywidualne kanały wentylacyjne do każdego pomieszczenia kuchennego.
Oczywiście w każdym przypadku można stosować okapy kuchenne, pracujące w systemie zamkniętym w których powietrze pobierane jest z pomieszczenia i oczyszczane w nim przez system filtrów, a następnie jest oddawane do pomieszczenia.
Do jego pracy nie potrzeba żadnych kanałów usuwających brudne powietrze na zewnątrz pomieszczenia.
Okapy produkowane obecnie, często są przystosowane do pracy w układzie zamkniętym i otwartym, do podłączenia do kanału wentylacyjnego.