Aktualności | Klimatyzacja | Wentylacja | Porady | Wydarzenia |
Strona główna | Klimatyzacja samochodowa | Reklama w serwisie | Kontakt |
Najprostszym sposobem jest wietrzenie kuchni poprzez otwieranie okna. Taki sposób może być akceptowany latem, jednak w okresie zimowym, nie jest to dobre rozwiązanie, chociażby ze względów ekonomicznych. Dlatego warto zamontować nad płytą kuchenką elektryczny wyciąg kuchenny. Jest to urządzenie wyposażone w wentylator, który podczas pracy “wyciąga” zanieczyszczone powietrze, a następnie tłoczy je poprzez system rurociągów na zewnątrz.
Na co należy zwrócić uwagę dokonując zakupu urządzenia, aby inwestycja przyniosła spodziewane efekty, czyli czyste powietrze, a tym samym brak nieprzyjemnych zapachów w kuchni, niekiedy w całym mieszkaniu.
Ważne jest, aby silnik napędzający wentylator wyciągu miał odpowiednią moc, a urządzenie odpowiednią wydajność. Parametr ten zależy od kubatury kuchni. Dla dobrego przewietrzenia kuchni wymiana powietrza powinna nastąpić od 6 do 12 razy na godzinę. Tak więc np. dla kuchni o powierzchni 10 m² i wysokości 2,5 m, kubatura wynosi 25 m³. W celu doboru urządzenia kubaturę należy pomnożyć przez zakładaną ilość wymian powietrza w ciągu godziny. Przyjmując np. 10-cio krotną wymianę powietrza, wyciąg musi mieć wydajność 250 m³/h. Wielkość ta powinna być podana w danych technicznych urządzenia.
Okap powinien być szerszy niż płyta grzewcza, aby dokładnie zbierał opary powstające w czasie gotowania.
Nie powinno się okapu montować do jedynej kratki wyciągowej w pomieszczeniu, ponieważ zakłóca to pracę wentylacji naturalnej. Proces odprowadzania zużytego powietrza z kuchni, w tym przypadku będzie przebiegał tylko, gdy będzie pracował wyciąg. Taka sytuacja jest niedopuszczalna.
Zaleca się, aby wyciąg był uruchamiany z najniższą mocą od samego początku gotowania. Taka praca zapewni dokładne odprowadzenie zanieczyszczonego powietrza na zewnątrz.